Op de Sterrenwachter sluiten de kinderen hun basisschooltijd af met een meesterstuk. Het onderwerp en de invulling van het meesterstuk is helemaal aan het kind. Ieder kind mag zelf kiezen of hij iets maakt, iets schrijft of iets onderzoekt. Van dat hele proces schrijft het kind ook een verslag, dat het meesterstuk begeleidt. Alle achtstejaars hebben zelf een stukje geschreven over hun meesterstuk.

Thomas/Animatie

Animatie


Waarom?

Ik hou het over animatie, omdat ik iets met anime doen. Anime is trouwens een anime, maar dan in een soort tekenstijl dat wordt gemaakt in Japan. Maar anime was te klein dus ik wou het doen over animatie. Na een discussie met mijn ouders, (want zij vonden het een te moeilijk onderwerp) ging ik het toch doen over animatie.

Hoe?
Ik begon met tekenen in de Meivakantie en was al te laat begonnen. Ik had al gekeken op wikipedia en wikikids. Dus ik had al mijn informatie al. Een week daarna ging ik verder en was niet eens op de helft met tekenen. Toen de dag kwam was ik niet klaar ik had alleen getekend. Dus ik kreeg twee dagen extra en ik moest nog het filmpje maken. Ik heb een paar plaatjes er in gezet in gesproken en ik was net klaar.

Wat?
Nou ik heb een filmpje gemaakt wat je al las. Met een infoblad er bij en een kartonnen doos met mijn tekeningen er op.

Dean/Tropisch regenwoud

ik heb een tropisch regenwoud nagebootst omdat ik heel erg geÏnteresseerd ben in de natuur. Mijn vader was een soort van mijn inspiratie ik heb van hem dat ik zoveel hou van de natuur. Ik heb de heuveltjes gemaakt met pur schuim een soort lijm die heel erg opzwelt .Daarna heb ik gesneden met een heel scherp mes om het mooi te maken. In de achterwand zit piepschuim als je daar met een brander overheen gaat deukt het in en lijkt het net echt. Ten slotte heb ik speciale lijm op het purschuim gedaan en turf er opgedaan en de planten er in gedaan. Het is natuurlijk een tropisch regenwoud maar meestal maak ik mijn aquarium zo of mijn paludarium (dat is half land half water) en ik denk dat ik hem ook ga gebruiken als alles klaar is.

Wessel/robots

Waarom ik voor het onderwerp robots heb gekozen. Ik heb het gekozen omdat ik heel erg ben geïnteresseerd in robots. Want robots zijn eigenlijk mensen maar dan zonder vlees en bloed. Ook hou ik veel van programmeren, zelf programmeer ik ook.
Hoe ik het heb gemaakt ik heb eerst de spullen voor de robot gekocht, daarna heb ik Jan geïnterviewd over robots en daarna heb ik de robot met mijn vader en moeder gemaakt. Toen we de doos af hadden heb ik met Milou het filmpje gemaakt als laatste heb ik het filmpje op mijn tablet gezet.
Wat ik heb gemaakt is een robot. Geen echte robot, maar een robot hoofd. De ogen zijn van zaklampjes gemaakt die licht geven de mond van de robot is het filmpje. (Korte samenvatting ik heb een robot hoofd gemaakt van karton met ogen en sprietjes met een filmpje erbij.)

Roos/Fotografie

Ik Ben Roos en ik ga wat vertellen over mijn meesterstuk. Ik heb een het onderwerp gekozen omdat ik het heel leuk vind om foto’s te maken en ik ben er ook wel goed in. Ik heb een album gemaakt en  allemaal foto’s uitgezocht die ik in mijn fotoboekje wil daarna heb ik de foto’s in het fotoboekje gezet van jong  naar oud toen heb ik er nog een tekstje onder gezet zodat jullie weten hoe oud ik toen was en waar ik toen was. Ik ben er een week mee bezig met het maken van mijn fotoboekje. ik heb het met plezier gedaan. Maar ik had niet gedacht dat het best wel een priegel werkje zou zijn. Het is een foto boekje geworden van jong naar oud. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien.

Balder/Techniek

Hoi, Ik ben Balder uit groep acht. Ik ga nu wat vertellen over mijn meesterstuk.
Ik heb een frisdrankautomaat gemaakt.

Waarom heb ik het gemaakt?
Ik heb het gemaakt, omdat ik van techniek houd en het leuk vind om dingen te maken wat
te maken heeft met elektriciteit.

Hoe heb ik het gemaakt?
Ik heb electriciteitsdraad gesoldeerd aan motortjes en knopjes. Er gaat een buisje van het motortje naar de fles en een buisje van de fles naar het glas, zodat er drinken uit komt.

Wat heb ik gemaakt?
Ik heb een frisdrankautomaat gemaakt. En als je op een knopje drukt, dan komt er drinken uit.

Olivier/koken

Waarom, ik heb mijn Meesterstuk gedaan over koken omdat, ik van koken mijn beroep wil maken.
Hoe, ik heb mijn Meesterstuk met mijn vader gemaakt en we hebben recepten van internet gehaald en van onszelf en we hebben recepten van mijn vaders werk gehaald (Hocras).
Wat, ik heb een kookboek gemaakt over koken natuurlijk en het was super leuk en volgens mij vonden andere mensen dat ook (hoop ik)

Liv/Recycle mode

Waarom heb ik dit meesterstuk gemaakt?
Ik heb dit meesterstuk gemaakt omdat ik het heel belangrijk vindt dat je als je oude kleding hebt er dan ook iets mee doet in plaats van het weg te gooien. En ik wilde aandacht vragen voor de kinderen en vrouwen die in de kledingindustrie werken tegen hun wil in.
Hoe heb ik dit meesterstuk gemaakt?
Ik heb voor dit meesterstuk mijn kast uitgezocht zodat ik van die oude kleding nieuwe kleding kon maken.
Wat heb ik gemaakt?
Ik heb voor dit meesterstuk een lijn van kleding gemaakt. In de gang staat een kledingrek met mijn zelfgemaakte kleding. Ook heb ik een blog gemaakt hier zie je een link van mijn blog. http://recyclebyliv.blogspot.nl/

Isa/Islam

Ik ben Isa en ik zit in groep 8 van Jenaplanschool de Sterrenwachter. Ik heb het onderwerp de Islam gekozen omdat mijn zus vorig jaar bekeerd is tot de Islam.
Ik heb dit onderwerp ook gekozen zodat ik mensen kan laten zien wat de Islam is, zodat mensen minder bevooroordeeld zijn.
Voor mijn meesterstuk heb ik een moskee gemaakt. De moskee zelf is gemaakt van een kartonnen doos, daar ben ik een paar keer overheen gegaan met witte verf die een sement achtig effect geeft. Er zitten 2 minaretten op de moskee, die zijn gemaakt van keukenrolletjes. Ik heb de deuren er met een stanleymes eruit gesneden. De moskee staat op een plank, die ik gemozaiekt heb.
In de moskee zitten lichtjes en een paar gebedsmatjes.
Dit is wat ik heb gemaakt.

Julian/Apollo

Ik heb een Apollo schip gemaakt.
Dat zijn de raketten die naar de maan zijn gegaan.
Ik kwam op het onderwerp omdat ik het heel erg interessant vind en ik wou er meer over te weten komen.
Ik wou eerst mijn Apollo schip maken van keukenrollen en dat soort dingen.
Toen vond mijn moeder op de website van revelle een bouwpakket van een Apollo schip. Die hebben wij besteld en ik dacht dat het alleen dat het een geheel was maar dat was niet zo, want er zat ook een maanlander bijvoorbeeld bij en andere losse onderdelen bij. Je moest ook alles zelf schilderen.

Niomy/Naarden-Vesting

Mijn onderwerp is dus Naarden-Vesting. hier heb ik voor gekozen, omdat ik het interessant vind. Ik woon er dichtbij en ik vind het leuk om dingen te doen in Naarden-Vesting. Naarden-Vesting is de best bewaarde vestingstad van heel Europa. Als meesterwerk heb ik voor een kaart gekozen van Naarden-Vesting. De punaises op de kaart zijn verschillende gebouwen en monumenten.  Wit is De Utrechtse Poort, blauw is het Stadhuis, groen is de Grote Oude Kerk, Rood is het oude weeshuis en geel is het Arsenaal. Ook heb ik een filmpje gemaakt over Naarden-Vesting. Bekijk hier het filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=iLOMqV9SGUE&list=PLVulV98PZnYvvA6lrOH3j8folOev3QNvX&index=2

Isaac/auto op zonne energie

Ik kwam op het idee om een auto te gaan maken op zonne-energie, waar ik zelf in kon zitten en dat ie dan ook nog kon rijden. Maar dan zou ik dat van hout gaan maken en dat kan niet want dan had ik een hele sterke motor nodig en dat heb ik niet. ik wou mijn presentatie graag over zonne-energie doen, Dus toen heb ik een schaalmodel gemaakt. Met een filmpje,
die kan je bekijken op de laptop van school maar je kunt hem ook zelf opzoeken, op youtube als je Isaac Huisman solar i1 opzoekt staat mijn filmpje gelijk bovenaan.

Mijn autootjes zijn van hout en worden aangedreven door een accu (batterij) op zonne-energie (zonnepaneel). De zonnepaneel is aangesloten op de batterij. de batterij is oplaatbaar en wordt opgeladen door de zonnepaneel als er zon op schijnt of een vele lamp.

Daan/Max Verstappen

Waarom heb ik dit als onderwerp voor mijn meesterstuk gekozen: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik elke race kijk van Max Verstappen. Max Verstappen is de aller jongste Formule1 coureur die een Formule1 wedstrijd won hij deed dat in een Red Bull het was toen zijn eerste race in een Red Bull hij was toen 17 jaar oud. Max Versappen is ook de meest succesvolle coureur van Nederland. Max Verstappen maakte zijn debuut in de Formule1 op zeventienjarige leeftijd voor het team Torro Roso dat is het opleidingsteam van Red Bull.

Jesse/Mars

Als meesterstuk heb ik een maquette van een Marsbasis gemaakt. De Nederlandse organisatie die deze Marsbasis echt wil maken heet Mars One. Zij zijn van plan om in 2017 vier mensen naar Mars te sturen. Zij zullen nooit meer terug naar de aarde gaan. Als er dan vier mensen op Mars wonen zullen er om de 2 jaar nog eens vier mensen naar Mars worden gestuurd. Het zou 5,6 miljard euro kosten en dat is ongelofelijk veel geld. Het geld willen ze halen uit een TV programma over de training van de astronauten. De directeur heet Bas Lansdorp en werkte eerst bij de ESA (Europese ruimtevaart organisatie)
Er is wel kritiek op Mars One want deskundigen zeggen dat 2017 veel te vroeg is om naar Mars te gaan. Ook vinden mensen dat het bedrag dat ze nodig hebben waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.

Mees Boor/games

Ik heb twee spelletjes gemaakt op scratch voor mijn meesterstuk. Het 1e spel is THE LEGEND OF ZELDA en het is de bedoeling dat je monsters verslaat en de wereld redt, door een draak te verslaan en de triforce te pakken die alle monsters verslaat en de wereld veilig maakt. het 2e spel heet shoot the parrot dat is een spel waarbij je zoveel mogelijk papegaaien moet schieten in een minuut door te bewegen met de muis en om te schieten de muisknop indrukt. Na een minuut stopt het spel en kun je zien wat je score is.

Zoë/tekeningen

Ik heb voor mijn meesterstuk een tekening gemaakt. Ik ben het als baby met mijn vader. Ik heb er ongeveer 2 tot 3 dagen over gedaan. Ik kon er niet de hele tijd aan werken omdat ik dag licht nodig had dus ik heb er ook niet de hele dag aan gewerkt. Verder heb ik de lijst gekocht en de spullen zoals de potloden, doezelaars enz had ik zelf. mijn opa heeft me geholpen met het inlijsten en de paspartoe maken hebben we ook zelf gedaan. Ik heb ook nog een portfolio gemaakt met een aantal tekeningen die hier aan vooraf gemaakt zijn. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik altijd al veel van tekenen  heb gehouden en ik ook al vaak tekende. Ik vind de tekening zelf goed gelukt. Zelf ben ik zeker tevreden met het eindresultaat.

Mees M/Zeilen

Mijn meesterstuk gaat over zeilen. Zeilen is mijn sport, en dat wil ik jullie in het kort uitleggen.

de bootjes zijn van piepschuim gemaakt met wat verf, het zeil is van een vlieger gemaakt, het zwaard hebben we gemaakt van plastic en een gewichtje er onder van batterijen
zodat hij niet omvalt, we hebben een trapper gebruikt om hem te laten draaien door de wind, de botjes kunnen ook schuin door saté-prikkers wand als er veel wind is moet hij ook schuin kunnen.

ik wil jullie er mee uitleggen dat zeilen makkelijker is dan je denkt. Zoals: boten kunnen met veel wind om of heel schuin, en dat er ook een voordewindse draai op twee manieren kan, de overstag en een gijp.

Maurice

Tekst volgt.

Bewaren