De bovenbouw is na de vakantie gestart met een project over de ruimte. In het kader van dit project hebben de kinderen een bezoek gebracht aan een mobiel planetarium. Hieronder volgen drie verslagen van leerlingen over dit bijzondere bezoek.

Project ruimte

Op school mochten we in een NOVA koepel. Dat is een rond ding waar je in kan. Daar binnen  zie je een heel rond wit “plafond”  waar dingen op werden afgebeeld, die te maken hebben met de ruimte. Er werden ook rotsblokken op afgebeeld, die leken echt op je af te komen.  Ook was er een meneer die ons allerlei dingen heeft geleerd over de ruimte. Sommige dingen hadden we in de klas al geleerd, maar we leerden ook nieuwe dingen zoals hoe je sterrenbeelden kan zien in de lucht en nog veel meer. Het was er heel erg leuk.

Anemoon, de Minions

 

Planetarium

Wij zijn bij een planetarium geweest. Boven in de speelzaal. Daar stond een opblaasbare tent. Van nova,waar je in kon. En van binnen was het veel groter dan van buiten. Toen we binnen waren lagen er kussens waar je op kon zitten. Hij projecteerde op de bovenkant en de zijkant planeten. Waar hij over vertelde. Zoals de acht planeten van ons zonnestelsel.          

Hij vertelde ook hoe onze zon is ontstaan en de planeten. Je denkt dat wij heel groot zijn maar in werkelijkheid zijn we heel klein. Zelfs onze zon is klein vergeleken met andere grote sterren. Hij vertelde ook dat onze aarde een rotsplaneet is net zoals Mercurius, Venus en Mars de anderen planeten zijn gasplaneten die zijn ook veel groter dan de Aarde. Hij vertelde dat er op Jupiter een hele grote vlek is. Dat is een storm die er al was toen wij de planeten voor het eerst zagen. Daarom wordt het ook wel de rode vlek genoemd door de storm. 

En op Neptunus is ook een grote storm, die lijkt er op. En Uranus is een omgevallen planeet, dat betekent dat hij anders dan de rest van de planeten draait. En de oppervlakte van Venus kan je helemaal niet zien door de dikke wolken en op de planeet zelf kan het aan de ene kant wel 500 graden boven nul worden en aan de andere kant wel -300 graden. De planeet Mars is een roest planeet daarom is hij rood. Over 6 miljard jaar is de Zon uitgebrand, zij is nu dus op de helft van haar leven. Op dit plaatje links kan je zien dat er warmte van de Zon afkomt. Soms wordt dat zo groot dat het loslaat en als het dan tegen de dampkring van de aarde komt krijg je het Noorderlicht. En de zon is van de buitenkant meer dan 5000 graden en van de binnenkant is de zon wel 15 miljoen graden en niet minder. En alle planeten in ons zonnestelsel draaien om de zon.

Daan en Dieuwertje, de Panda’s

 

Planetarium

Op donderdagmiddag kwam er een mobiel planetarium bij ons op school. Het planetarium was van Nova. Nova is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met sterrenkunde. Er was iets bijzonders aan dit planetarium, het planetarium was namelijk mobiel. Dit planetarium was opblaasbaar en kon in slechts een paar tassen worden gestopt. Dat is natuurlijk heel handig als je scholen iets wilt leren over sterrenkunde. In de koepel stond een projector, deze projecteerde de educatieve video’s en afbeeldingen.

Wat hebben we geleerd?

Op donderdagmiddag en ochtend gingen alle klassen in zo’n koepel. Daar waren 2 mannen bij, de een heette Ollie en hij ging mee de koepel in. Toen we in de koepel kwamen legde Ollie ons veel uit over de planeten, hemellichamen, de Melkweg en andere zonnestelsels, zoals het Andromeda stelsel, over sterrenbeelden en over vergelijkingen.

Het begon allemaal toen de projector aanging. Eerst legde hij ons uit over de zon, bijvoorbeeld: ´Hoe wisten ze vroeger dat er een jaar voorbij was?´ Nou ze zagen dat er een jaar voorbij was aan de stand van de zon, de zon draait in een jaar een soort achtje en als de zon weer op dezelfde plaats staat dan weet je dat er een jaar voorbij is.

We hebben ook geleerd dat over miljoenen jaren de Melkweg met het Andromeda stelsel gaat botsen. De sterren staan zo ver van elkaar dat de sterren niet zullen botsen, ook al lijkt het zo. Ook heeft hij vertelt over zwarte gaten, hij vertelde zoal dat niks aan een zwart gat kan ontsnappen, zelfs licht niet. Ook vertelde hij dat Mercurius, Venus, de Aarde en Mars de rotsplaneten zijn. De andere planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus dat zijn de gasplaneten. Hij vertelde ook over sterrenbeelden. Hij vertelde hoe het kwam dat iedereen een ander sterrenbeeld heeft. En over de Poolster die blijft altijd op zijn plek staan. Hij vertelde ook over hoe het noorderlicht ontstaat.

Wat vonden we ervan?

Het was erg leuk want er waren mooie video’s en afbeeldingen geprojecteerd over de wanden van de koepel. Het was er wel erg heet en veel kregen last van hun hoofd.

We hebben erg veel geleerd, en we vonden het heel leuk!

 

Vidar, Jesse, Julian & Mees, de Panda’s

Bewaren