In deze groep zitten kinderen van groep 1 en 2. Samen met Edith en Henny vormen zij de onderbouwgroep de Giraffen.  

Nieuws over de Giraffen

 • kerstconcert

Kerstviering in de Meentwerf

In een afgeladen Meentwerf vond vanmorgen het traditionele Sterrenwachter kerstconcert plaats. Dé gelegenheid voor sterren in de dop om te stralen op het podium en hun kunsten ten gehore te brengen. Het kerstconcert was dit jaar voor het eerst  in de Meentwerf, die net een grote opknapbeurt achter de rug heeft. 

Weekopening 10/12. Sing in Kerst

De Sint is heeft nog maar nauwelijks zijn hielen gelicht of De Sterrenwachter bevindt zich alweer in de kerstsferen. De middenzaal is – met de hulp van veel vlijtige handen van leraren en ouders – omgetoverd tot een klein kerstparadijs, inclusief een kertsboom, hulst, kerstlichtje en kerstkadootjes. 

 • sinterklaas

Wat een surprise! Sinterklaas bezoekt de Sterrenwachter

Vanmorgen stonden de kinderen allemaal luidkeels zingend op het wieltjesplein. Sinterklaas kwam. Maar wanneer precies en hoe, dat blijft altijd een verrassing. Toen de opa’s, oma’s, vaders en moeders ook begonnen mee te zingen en dansen, kwam hij gelukkig tevoorschijn.

 • sing-in-sint

Zie ginds komt de Sing in Sint

Gister was de tweede Sing-in-Sint van het jaar. Yaron had een Sinterklaasliedjesexpert uitgenodigd, een oud leerling van de Sterrenwachter, Floor. Er kwamen oude en nieuwe liedjes voorbij en coupletten van oude liedjes die we helemaal niet kenden. Kortom; het was een gezellige boel. 

Weekopening 26/11: de vele Sinterklaasvieringen van Maria Elisabeth Stephanie Kous

Tussen alle Sing-in Sints en al het gympietenplezier in was de weekopening van maandag 26 november een momentje van rust. Zelfs al draaide de ochtend – uiteraard – om de Goedheiligman.

 • sing-in-sint

Eerste Sing-in Sint 2018

De Sint is in het land, dus is het weer hoog tijd voor het Sinterklaasliedjes opfris-event Sing-in-Sint! Een jaarlijks terugkerende traditie van de Sterrenwachter. Want ieder jaar blijken de liedjes toch niet meer zo vers in het geheugen te zitten. En als er een gelegenheid is om samen te zingen, grijpen we die bij de Sterrenwachter met beide handen aan.

 • kamp

Het kamp; de kinderen aan het woord

Ze zijn weer terug, moe maar vol verhalen, indrukken en nieuwe vriendschappen. Wat was het een super kamp, daar is iedereen het over eens. Prachtig weer, grappige spellen, een spetterende disco en veel lol (en weinig slaap). Hieronder laten we de kinderen zelf aan het woord over hun kamp.

 • weekopening september 2018

Weekopening 1 Alle Sterrenwachters verzamelen!

De allereerste weekopening van het schooljaar is direct een hele bijzondere. Naast het toezingen van de meest recente jarigen (waaronder ook Juf Irene), het verwelkomen van nieuwe Sterrenwachters en een spoedcursus ‘Waarom heten onze planeten zoals ze heten?’ zijn vandaag ook de spiksplinternieuwe namen van de schoolgroepen gepresenteerd.

 • afscheid groep 2 en 8

Afscheid van groep 2 in de klas en groep 8 door de overblijf

Deze week werd afscheid genomen van groep 2 in de onderbouw en groep 8 door de overblijf.  De overblijf doet dat traditiegetrouw met een boek ‘mijn schooltijd’, dat ze voor ieder kind dat afscheid van de Sterrenwachter neemt, maken. De kleuters nemen op geheel eigen wijze afscheid.

 • afscheid juffen goochelaar

Afscheid van juf Lieneke, juf Edith, Juf Marieke en juf Annemarie

Afgelopen woensdag hebben de Spongebobs afscheid van juf Lieneke genomen. Maar Lieneke is niet de enige die de Sterrenwachter gaat verlaten. Ook Edith, Marieke en Annemarie gaan na de zomervakantie helaas elders aan de slag. Voor de Sterrenwachter niet echt een feestelijk moment, maar toch werd het afscheid gevierd met een wervelende goochelshow.

 • meesterstukken 9juli

Meesterlijke weekopening deel 3

Deze maandagochtend was het tijd voor de derde en alweer laatste presentatie van de meesterstukken, de projecten waarmee de achtstejaars hun tijd op de Sterrenwachter afsluiten. De meesterstukken geven een uniek kijkje in de talenten, dromen en passies van de kinderen. Soms geven de stukken zelfs al iets weg van wat ze later willen worden.

 • startspel mode

Startspel op de catwalk

De middenruimte is deze maandagmiddag even omgetoverd tot een heuse catwalk. Hier vindt vandaag het startspel van het thema van het eindproject plaats, waar alle leerlingen van de Sterrenwachter deze laatste weken van het schooljaar mee aan de slag gaan.

 • weekopening feestdagen

Weekopening 14 mei: Feestdagen in mei en juni

De weekopening werd dit keer door Esmeralde gepresenteerd en ging over de feestdagen in mei en juni. Ze vertelde over  Hemelvaart, Pinksteren, luilak en Ramadan. Waarom zijn het feestdagen en wat wordt er nou precies gevierd?

 • media

Weekopening 26 maart

Maandag was er traditiegetrouw weer een weekopening. Dit keer ging de weekopening over de projecten waar de kinderen momenteel aan werken. Alle projecten gaan over ‘media’. Er was een presentatie van de onderbouw, de middenbouw vertelde iets over uitvindingen en de bovenbouw liet ook iets van hun project zien.

 • supermarkt

Giraffen in de supermarkt

De onderbouw werkt momenteel aan het project ‘Supermarkt’. Dit sluit goed aan bij het project van de midden- en bovenbouw: ‘Media en Nieuws’.  En het is een project waar de kleuters weer een heleboel dingen kunnen leren. Memory, opruimen en ordenen, rekenspelletjes en sorteren.

 • noordpool-zuidpool

Ijsberen en eskimo’s bij de onderbouw

Sinds begin dit jaar is de onderbouw bezig met het project ‘De noordpool en de zuidpool’. De twee polen bieden heel veel aanknopingspunten voor leuke opdrachten en bezigheden in de klas. Zo bouwden de kinderen bijvoorbeeld een iglo van lakens. En ze maakten nog veel meer.

 • voorleesontbijt

Voorleesontbijt

Vanmorgen was het Voorleesontbijt 2018. De jaarlijkse aftrap van de Nationale Voorleesweken. Vandaag lezen weer talloze bekende én onbekende Nederlanders op scholen, kinderdagverblijven en in bibliotheken voor, om (voor)lezen te stimuleren. Ook de Sterrenwachter deed mee. Aan mooi gedekte tafels genoten de Sterrenwachters van verhalen en een lekker ontbijtje dat speciaal was samengesteld en verpakt in een lievelingsboek van een ander kind.

 • blue monday

Weekopening 15 januari: blue monday

Annemarie nam deze week de weekopening op zich. Aangezien het vandaag Blue Monday (ofwel deprimaandag) is, ging het onder andere daarover. Natuurlijk waren er op deze blauwe maandag ook jarigen en zo werd de dag toch nog vrolijk!

 • weekopening

Laatste weekopening van het jaar

Vanmorgen was alweer de laatste weekopening van het jaar. Deze week wordt een week vol feest en vrijdag begint voor alle leerlingen én leerkachten de Kerstvakantie. Tijdens de weekopening werd er door Edith en Lieneke een kerstverhaal voorgelezen.

 • Sint-viering 2017

Sint-viering: Viering in het teken van Sint

Nog een ruime week en dan vieren we het feest van Sinterklaas bij de Sterrenwachter. De kinderen hebben vrijdag al volop gezongen en toneel gespeeld bij de Sint-viering in het teken van Sinterklaas. Dat belooft wat als Sint de Sterrenwachter komt bezoeken op 4 december!

 • sing in sint

Eerste Sing-in-Sint!

De Sint is in het land, dus is het weer hoog tijd voor het Sinterklaasliedjes opfris-event Sing-in-Sint! Een jaarlijks terugkerende traditie van de Sterrenwachter. Want ieder jaar blijken de liedjes toch niet meer zo vers in het geheugen te zitten. En als er een gelegenheid is om samen te zingen, grijpen we die bij de Sterrenwachter met beide handen aan.

 • weekopening sint

Weekopening maandag 20 november

De weekopening werd dit keer gedaan door Annemarie. En stond geheel in het teken van, je raadt het al: Sinterklaas. Er werden verhalen verteld, gedichten voorgelezen, gezongen en heel veel gelachen.

 • herfstwandeling

Herfstwandeling met de giraffen

De onderbouw is bezig met de herfst.  In de groep hebben we een brief gevonden van een kabouter: Wouter Kabouter. Hij woont een tijdje bij ons in de klas, want hij moet binnenkort examen doen om een grote kabouter te worden.

 • open bak

Wat een bak talent bij de open bak

Gisteren was de allereerste ‘Open Bak’ van het seizoen. Voor wie zich afvraagt: “wat is een open bak?” Dat is een open podium waar kinderen hun talent mogen laten zien. Of dat nu dansen, zingen, een instrument bespelen, goochelen of iets heel anders is. Iedereen kan wel ‘iets’ heel erg goed, daar zijn we op de Sterrenwachter van overtuigd.

 • monsters

Monsters bij de giraffen

In de onderbouw hebben we in het kader van kinderboekenweek 2017 heel veel gruwelijk engs gedaan. Aan de hand van het boek ‘Dit is een boek vol monsters’ van Guido van Genechten is er elke dag een ander monster in de spotlights gezet.

 • voorleeswedstrijd

Voorleeswedstrijd tijdens leesdag

Woensdag stond de Sterrenwachter geheel in het teken van lezen. In het kader van de kinderboekenweek 2017, met het thema ‘Griezelen’, werd er gelezen, voorgelezen én verder gewerkt aan een eigen prentenboek.

 • weekopening week 42

Weekopening maandag 9 oktober

Het wordt al aardig een nieuwe traditie, de weekopening op de maandagmorgen. De kinderen kijken uit naar wat er deze week weer op het programma zal staan. Ze nestelen zich op de bankjes en (felbegeerde) plekjes op de tafels in de middenruimte, het is een gezellige boel. Voor de giraffen is het plekje vooraan op de grond gereserveerd, zodat ze niks missen.

 • Boerderij kamp Onderbouw 2017

Boerderij dieren op kamp

Afgelopen maandag is de onderbouw op kamp geweest. De kleuters zijn in auto’s naar het kampgebouw gereden. De kampgroepjes van de kinderen heetten: koeien, varkens, kippen, paarden en geiten. De kinderen hebben genoten van het kamp met als thema Boerderij. 

 • viering

De nieuwe namen van de groepen zijn bekend

Vanmorgen werd de eerste viering van het jaar gehouden. Het was een hele speciale viering, want ook werd het startspel voor kamp gespeeld én werden de nieuwe namen van de onder-, midden- en bovenbouw bekend gemaakt.  De namen zijn door de kinderen zelf bedacht met als enige beperking dat het dieren moesten zijn.

 • weekopening28

Weekopening week 28

De bijna laatste weekopening van dit jaar was er een met veel breinbrekers. Edith en Esmeralde hadden een paar stevige raadsels bedacht om de hersentjes nog even flink te laten kraken zo vlak voor de vakantie.

 • weekopening 25 karel appel

Karel Appel in de weekopening van week 25

Afgelopen maandag heeft Edith tijdens de weekopening voorgelezen uit een boek over kunstenaar Karel Appel. Wie was hij? Wat deed hij? En vooral: wat voor kunst heeft hij gemaakt?

 • kunst

Kunst en kids, onderbouw bekijkt werk van Jeroen Bosch

Het project Kunst & Kids is een kleurrijk project. De kinderen leren over kleuren, maar ook over kunstenaars en stijlen. De onderbouw is in de eerste 2 weken bezig geweest met Piet Mondriaan. De primaire kleuren kwamen aan bod en wat gebeurt er als we die mengen? Nu wordt een andere schilder behandeld.

 • kleuters en kunst 2

Kleuters ervaren kunst in het Singer Museum

De kleuters zijn op bezoek geweest in het Singer museum om daar naar kunstwerken te kijken. Een leerzaam uitje waar behalve naar kunst kijken, ook kunst maken en over kunst praten centraal heeft gestaan. 

 • weekopening 24

Startspel project Kunst tijdens weekopening 24

De weekopening van vorige week (excuses voor het verlate bericht) was tevens startspel van het eindproject: Kunst! De kinderen gaan zich in de laatste weken die er nog resten tot de zomervakantie bezig houden met beeldende kunst. U heeft vast al een en ander in de lokalen en de middenruimte zien hangen.

 • waterpret

Waterpret op het plein tijdens het waterfestijn

Wat is het toch genieten met dat zonnetje. In school wordt het echter behoorlijk warm. Een waterfestijn was dus een welkome afwisseling op het drukke bijna-vakantie-programma. Het schoolplein werd even omgetoverd in een strand en waterpretpark.

De onderbouw onderzoekt het thema dokter

De onderbouw is sinds 2 weken volop bezig met het thema “dokter/ziek zijn”. Het thema werd ingeleid met een woordveld  die de kinderen hebben gemaakt. Op dat woordveld schreven ze alles wat met het thema te maken heeft. En kwamen ze met ideeën over wat er in de klas zou kunnen komen om dit thema verder te onderzoeken. 

Weekopening week 21

De weekopening stond deze week in het teken van de meesterstukken van groep acht. Het is de bedoeling dat de komende weken alle achtstejaars hun meesterstuk gaan presenteren aan de school. Zo worden alle groepen betrokken bij de laatste weken van de achtstejaars op de Sterrenwachter.

 • overblijffeest met thema sport

Zonnig overblijffeest met thema Sport

De weergoden waren ons goed gezind afgelopen donderdag. Alle voorbereidingen waren op tijd klaar en het overblijffeest met thema Sport kon beginnen. Een begrip op de Sterrenwachter waar altijd naar uit gekeken wordt zowel door de kinderen als het overblijfteam.

 • Weekopening

De eerste weekopening een succes

Vanaf maandag 8 mei is de Sterrenwachter gestart met een weekopening aan het begin van de week. De leerkrachten verzorgen om beurten de weekopening. Dat doen ze met een verhaal, een lied, toneelstukje of wat de betreffende leerkracht ook verzint.

 • koningsspelen

Koningsontbijt en koningsspelen 2017

De laatste dag voor de meivakantie stond helemaal in het teken van de Koningsspelen. Het was een fantastische dag dankzij de hulp van vele teamleden en ouders, het overblijfteam en natuurlijk alle grote en kleine Sterrenwachters.

 • museum meent

Afsluiting Museum de Meent

Aan alles komt een eind, ook aan leuke dingen. Gelukkig was het einde van museum de Meent er een met een sterretje! Een tentoonstelling die zowel binnen als buiten de Sterrenwachter op donderdag 30 maart de bezoekers liet zien wat het volgens de kinderen betekent om te wonen en te leven in de Meent. Schilderijen, fotocollages, filmpjes, grafieken, bouwwerken, niets leek te veel om de aandacht te vestigen op wat er allemaal is geleerd tijdens dit project.

 • toekomst

Het huis van de toekomst

Het huis van de toekomst, het gemeenschappelijke kunstproject van de kinderen in museum de Meent, is sinds gisteravond te bewonderen op het schoolplein. Met Museum de Meent werd het erfgoedproject De Meent afgesloten. De kinderen hebben in verticale groepen samengewerkt om de bouwstenen van het huis van de toekomst te maken.

 • lente

De onderbouw plant bollen

Het is eindelijk officieel lente. Konden we de bloemen maar uit de grond kijken! De onderbouw kan ook niet wachten op de eerste bloeiers. Dus; plantten ze zelf wat bollen om de natuur een beetje te helpen.

 • wandelmeent

Uitje naar Centraal Wonen-project in de Wandelmeent

Woensdag 15 maart zijn de Eendjes uit de onderbouw naar de Wandelmeent geweest. De Wandelmeent is een Centraal Wonen-project, zie ook www.wandelmeent.nl. 

 • huizen bouwen

Huizen bouwen bij de Eendjes in de onderbouw

De Eendjes uit de onderbouw zijn druk bezig met het thema bouwen. Ze richten zich op bouwen en huizen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe heten alle materialen? Hoe heten alle mensen die werken aan een huis?

 • Project de Hilversumse Meent startspel

Start project de Hilversumse Meent

Komende periode gaan de kinderen van de Sterrenwachter op allerlei manieren met de wijk ‘De Meent’ aan de slag. Afgelopen donderdag was het startspel. Iets met bloemkolen. Wat heeft dat nou met De Meent te maken? Lees het hier!

Astronautje spelen in de onderbouw

In het laatste staartje van het project ‘De ruimte’ hebben de kleuters astronauten geknutseld. En met behulp van het zelfgebouwde ruimtestation zouden ze zo de ruimte in gestuurd kunnen worden.

 • viering

Viering 9 februari 2017

Het was weer tijd voor een viering! Ditkeer niet in de gymzaal, maar in de middenruimte. En dat ging best. De viering stond helemaal in het teken van het project ‘de ruimte’.  Alle bouwen gaven daar uiteraard op hun eigen manier invulling aan.

 • de ruimte

De ruimte en het heelal in de onderbouw

Het schoolbrede project ‘de ruimte’ is ook bij de kinderen uit de onderbouw heel populair. De kinderen zijn super enthousiast. Ze komen elke keer met nieuwe vragen en zitten vol met ideeën. 

 • voorlezen

Nationale voorleesdagen: moeder leest voor uit eigen boek bij de eendjes

Van 25 januari t/m 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. De voorleesdagen worden elk jaar geopend met een voorleesontbijt op diverse locaties. Een heleboel bekende Nederlanders maken hun opwachting om voor te lezen uit een van de 10 geselecteerde titels. Er zijn ook onbekende Nederlanders die graag voorlezen uit eigen werk. Bij de eendjes kwam vanmorgen Sandra, de moeder van Liv (Minions) en Frieda (Zeehonden) voorlezen uit het boek dat ze schreef en illustreerde.