Alle kinderen van de Sterrenwachter die leren en kunnen lezen krijgen de tijd om op school te lezen uit een zelf uitgekozen boek. Uit onze eigen bibliotheek! Het Bavi-lezen (belevend AVI lezen) stimuleert het plezier in lezen en daarmee natuurlijk ook de vaardigheid.

De Sterrenwachter heeft zoals u waarschijnlijk weet, samen met de gooise Dalton een prachtige bibliotheek op de eerste verdieping. In die bibliotheek zitten elke ochtend van de week de zogenaamde Bavi-ouders klaar om de kinderen te helpen bij het uitkiezen van een boek. Voor de donderdag zijn er nog ouders nodig. Lijkt het u iets? Laat het dan weten aan Marloes de Ronde (moeder van Vidar bij de Panda’s, Seger bij de Stokstaartjes en Finn bij de Eendjes). Wilt u meer weten over wat Bavi-ouder zijn inhoudt, leest u dan vooral verder!

Leuk of stom

Zelfstandig lezen is ontzettend belangrijk voor het opbouwen van het woordenschat. We willen het lezen dus extra stimuleren. Alle kinderen van de bovenbouw hebben een Bavi-schriftje waarin ze een verslag, mening of tekening over het boek dat ze hebben gelezen, kwijt kunnen. Sommige kinderen maken er echt werk van. De leukste verhalen en tekeningen komen voorbij. Anderen houden het kort en krachtig. Ze vonden het boek leuk, of stom. Maar dan wordt er natuurlijk doorgevraagd: Wat vond je er stom aan? Welke tip zou je de schrijver geven om het boek leuker of beter te maken? Was het moeilijk om te lezen? Met deze vragen proberen de Bavi-ouders de kinderen te prikkelen hun gedachten over het boek te formuleren.

Challenge

Alle kinderen hebben een bibliotheekpas waarmee ze boeken kunnen lenen. Om de kinderen een beetje op weg te helpen met het kiezen van verschillende boeken is er een Bavi-Challenge. Een lijstje met eigenschappen van boeken. Zo is er bijvoorbeeld de challenge; Lees een prentenboek. Of: kies een boek met blauw op de kaft, of een boek dat zich afspeelt in de toekomst. Als de challenge compleet is, krijgt het kind een leuk prijsje.

Klein beginnen

Ook de kleuters maken af en toe een excursie naar de bibliotheek. Ze mogen dan gezellig luisteren naar een verhaaltje of rondkijken in de kast bij de prentenboeken. Je kunt niet vroeg genoeg met leesbevordering beginnen.

Hulp nodig

Heeft u op donderdagochtend een half uurtje tijd en vindt u het leuk te helpen in de bibliotheek? Uw hulp wordt enorm gewaardeerd! Aanmelden kan bij Marloes de Ronde.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren