Kerstdiner en kerstmarkt voor het goede doel

De laatste schoolweek voor de kerstvakantie werd dit jaar extra feestelijk afgesloten. Naast het traditionele kerstdiner, waar de kinderen voor de hapjes zorgen en de ouders kunnen borrelen in het kerstcafé, was er donderdagmiddag ook een heuse kerstmarkt in de middenzaal.

 • kerstconcert

Kerstviering in de Meentwerf

In een afgeladen Meentwerf vond vanmorgen het traditionele Sterrenwachter kerstconcert plaats. Dé gelegenheid voor sterren in de dop om te stralen op het podium en hun kunsten ten gehore te brengen. Het kerstconcert was dit jaar voor het eerst  in de Meentwerf, die net een grote opknapbeurt achter de rug heeft. 

Weekopening 10/12. Sing in Kerst

De Sint is heeft nog maar nauwelijks zijn hielen gelicht of De Sterrenwachter bevindt zich alweer in de kerstsferen. De middenzaal is – met de hulp van veel vlijtige handen van leraren en ouders – omgetoverd tot een klein kerstparadijs, inclusief een kertsboom, hulst, kerstlichtje en kerstkadootjes. 

 • sinterklaas

Wat een surprise! Sinterklaas bezoekt de Sterrenwachter

Vanmorgen stonden de kinderen allemaal luidkeels zingend op het wieltjesplein. Sinterklaas kwam. Maar wanneer precies en hoe, dat blijft altijd een verrassing. Toen de opa’s, oma’s, vaders en moeders ook begonnen mee te zingen en dansen, kwam hij gelukkig tevoorschijn.

 • sing-in-sint

Zie ginds komt de Sing in Sint

Gister was de tweede Sing-in-Sint van het jaar. Yaron had een Sinterklaasliedjesexpert uitgenodigd, een oud leerling van de Sterrenwachter, Floor. Er kwamen oude en nieuwe liedjes voorbij en coupletten van oude liedjes die we helemaal niet kenden. Kortom; het was een gezellige boel. 

Weekopening 26/11: de vele Sinterklaasvieringen van Maria Elisabeth Stephanie Kous

Tussen alle Sing-in Sints en al het gympietenplezier in was de weekopening van maandag 26 november een momentje van rust. Zelfs al draaide de ochtend – uiteraard – om de Goedheiligman.

 • sing-in-sint

Eerste Sing-in Sint 2018

De Sint is in het land, dus is het weer hoog tijd voor het Sinterklaasliedjes opfris-event Sing-in-Sint! Een jaarlijks terugkerende traditie van de Sterrenwachter. Want ieder jaar blijken de liedjes toch niet meer zo vers in het geheugen te zitten. En als er een gelegenheid is om samen te zingen, grijpen we die bij de Sterrenwachter met beide handen aan.

Weekopening 5 november Flieh flah flo

De eerste Sing In Sint is nog twee weken wachten, maar deze maandagochtend werden tijdens de weekopening de keeltjes van de kinderen, de juffen, de meesters én de ouders alvast flink gesmeerd met een onzin-, een verjaardags- en het bananenlied.

Weekopening 15 oktober

Hoe houd je een hele school met kinderen zoet? Simpel: je laat juf Esmeralde tijdens de weekopening voorlezen uit De drie kleine wolfjes en het vreselijk valse varken!

 • kamp

Het kamp; de kinderen aan het woord

Ze zijn weer terug, moe maar vol verhalen, indrukken en nieuwe vriendschappen. Wat was het een super kamp, daar is iedereen het over eens. Prachtig weer, grappige spellen, een spetterende disco en veel lol (en weinig slaap). Hieronder laten we de kinderen zelf aan het woord over hun kamp.

 • ministerie van oplossingen

Derde startspel kamp: Wie krijgt de thermometers vol?

Eindelijk is het zo ver: vanmiddag zijn de eerste stamgroepen met kinderen vertrokken naar het schoolkamp. Twee groepen prettig nerveuze Ewoks en Marsmannetjes zaten in de middenzaal te wachten op het startsein om richting Ermelo te gaan. Maar eerst werd nog hun hulp ingeroepen door Nina, Alfa en Ruben…(ook met deel 3 van het kamplied)

 • ministerie van oplossingen

Tweede startspel kamp: Ministerie van Oplossingen

Gisteren, donderdag (dierendag), nog 4 nachtjes slapen tot kamp, was het tweede startspel. In de middenruimte zaten alle groepen met spanning te wachten op nog meer aanwijzingen over hun kamp. Tijdens de lunchpauze zagen ze namelijk van buiten al een blauw, harig monster voorbij rennen…wie was dat? En wat heeft hij met kamp te maken?

 • startspel1

Kampspel deel 1 Een niet bezorgde brief… (en deel 1 van het kamplied)

De kampspelen zijn dit jaar geïnspireerd op het boek Het Ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom en het Kinderboekenweekthema ‘Vriendschap’. Daar hoort natuurlijk ook een swingend kamplied bij. Vandaag deel 1 van de kampspelen en deel 1 van het kamplied om lekker thuis te oefenen.

 • weekopening 24

Weekopening – Nieuwe boeken voor de hele school

De weekopening van vandaag stond in het teken van de boekenmarkt die afgelopen zaterdag op burendag werd georganiseerd. Er is super veel geld opgehaald met de verkoop van de ingeleverde, oude boeken. Dat geld wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuwe boeken voor de bieb. In het kader daarvan presenteerden  juf Irene en haar lieftallige assistente Miranda alvast wat van de nieuwe boeken.

 • burendag

Burendag werd burenfeest

Ondanks het minder zonnige weer was het een fantastische burendag! Wat was het ontzettend gezellig rond, maar ook in de school.  Op het plein waren allerlei leuke spelletjes te doen en heerlijke taart, cake en scones om te snoepen. Tijdens de regenbuien kon iedereen lekker binnen komen schuilen en vriendschapsbandjes maken, knutselen en vooral; héél veel boeken kopen.

Pleinburenfestival zaterdag 22 september

Zaterdag 22 september is het weer Pleinburenfestival in de Hilversumse Meent. Ook de Sterrenwachter feest uitgebreid mee. Kom je ook? Extra hulp op de dag zelf, boeken voor de boekenmarkt en gebak voor bij de high tea zijn ook erg welkom. 

 • weekopening september 2018

Weekopening 1 Alle Sterrenwachters verzamelen!

De allereerste weekopening van het schooljaar is direct een hele bijzondere. Naast het toezingen van de meest recente jarigen (waaronder ook Juf Irene), het verwelkomen van nieuwe Sterrenwachters en een spoedcursus ‘Waarom heten onze planeten zoals ze heten?’ zijn vandaag ook de spiksplinternieuwe namen van de schoolgroepen gepresenteerd.

 • musical

Eindmusical groep 8: Het dak eraf!

‘Wij vieren feest, aan alles komt een einde, er is een tijd van komen en van gaan’. Dat was het aller laatste lied dat er in het theater te horen was op woensdagavond 18 juli. Wat een mooie avond en wat een mooi afscheid heeft groep 8 gekregen. De kinderen konden woensdagochtend al genieten van de musical, ouders en genodigden mochten woensdagavond aanschuiven in theater Concordia.

 • afscheid groep 2 en 8

Afscheid van groep 2 in de klas en groep 8 door de overblijf

Deze week werd afscheid genomen van groep 2 in de onderbouw en groep 8 door de overblijf.  De overblijf doet dat traditiegetrouw met een boek ‘mijn schooltijd’, dat ze voor ieder kind dat afscheid van de Sterrenwachter neemt, maken. De kleuters nemen op geheel eigen wijze afscheid.

 • afscheid juffen goochelaar

Afscheid van juf Lieneke, juf Edith, Juf Marieke en juf Annemarie

Afgelopen woensdag hebben de Spongebobs afscheid van juf Lieneke genomen. Maar Lieneke is niet de enige die de Sterrenwachter gaat verlaten. Ook Edith, Marieke en Annemarie gaan na de zomervakantie helaas elders aan de slag. Voor de Sterrenwachter niet echt een feestelijk moment, maar toch werd het afscheid gevierd met een wervelende goochelshow.

 • uitje groep 8

Groep 8 uitje

Als afsluiting van de periode dat de kinderen op de basisschool hebben gezeten, gaan de kinderen van groep 8 samen iets leuks doen. Het uitje van groep 8 is dit jaar in Biddinghuizen. 

 • meesterstukken 9juli

Meesterlijke weekopening deel 3

Deze maandagochtend was het tijd voor de derde en alweer laatste presentatie van de meesterstukken, de projecten waarmee de achtstejaars hun tijd op de Sterrenwachter afsluiten. De meesterstukken geven een uniek kijkje in de talenten, dromen en passies van de kinderen. Soms geven de stukken zelfs al iets weg van wat ze later willen worden.

 • meesterstuk deel 2

Meesterlijke weekopening deel 2

Maandagochtend was de tweede weekopening in de reeks die in het teken van het meesterstuk staan. Vier achtste jaars hadden een presentatie voorbereid en beantwoorden vol enthousiasme de vragen van de kinderen. 

 • triops

prehistorische logees bij de Sterrenwachter

Op de Sterrenwachter logeert sinds kort een heus prehistorisch wezen. Een triops. Een wat? Een triops is een soort visje met 3 ogen en…eh, hoeveel voetjes? Onderwater Unicorns Zara en Lois kunnen je er veel meer over vertellen.

 • startspel mode

Startspel op de catwalk

De middenruimte is deze maandagmiddag even omgetoverd tot een heuse catwalk. Hier vindt vandaag het startspel van het thema van het eindproject plaats, waar alle leerlingen van de Sterrenwachter deze laatste weken van het schooljaar mee aan de slag gaan.

 • weekopening meesterstuk

Meesterlijke weekopening

Maandagochtend was de eerste weekopening in de reeks die in het teken van de meesterstukken staan. Vijf achtstejaar mochten het spits afbijten en aan de hele school vertellen hoe ze tot hun meesterstuk waren gekomen.

 • meesterstuk

Alle meesterstukken verzamelen!

Vanmorgen was het een drukte van belang op school. De achtstejaars hebben vandaag hun meesterstuk meegenomen naar school en tentoongesteld in de middenruimte. Daar zijn ze te bewonderen tot het eind van het schooljaar. En wat is er prachtig werk gemaakt.

Weekopening: de Liedjesatlas

Op maandag 28 mei 2018 was er een weekopening waar muziek centraal stond. Hieronder een verslag van de weekopening met de liedjesatlas. Ook een keer een weekopening bijwonen? Dat kan!

 • weekopening feestdagen

Weekopening 14 mei: Feestdagen in mei en juni

De weekopening werd dit keer door Esmeralde gepresenteerd en ging over de feestdagen in mei en juni. Ze vertelde over  Hemelvaart, Pinksteren, luilak en Ramadan. Waarom zijn het feestdagen en wat wordt er nou precies gevierd?

 • Koningsspelen

Zonnige Koningsspelen 2018!

Vandaag waren de koningsspelen van 2018. Onder de stralende zon hebben de kinderen genoten.

 • schoolvoetbal

Schoolvoetbal op paaszaterdag 2018

Afgelopen zaterdag hebben 3 teams van de Sterrenwachter meegedaan met het schoolvoetbal voor basisscholen uit Hilversum. De toernooien werden gehouden op verschillende voetbalclubs in Hilversum. Hoe het ze is vergaan lees je in de verslagen van de coaches en hulpcoaches!

 • media

Weekopening 26 maart

Maandag was er traditiegetrouw weer een weekopening. Dit keer ging de weekopening over de projecten waar de kinderen momenteel aan werken. Alle projecten gaan over ‘media’. Er was een presentatie van de onderbouw, de middenbouw vertelde iets over uitvindingen en de bovenbouw liet ook iets van hun project zien.

 • Schoolvoetbal

Schoolvoetbal bij de Sterrenwachter

Op de zaterdag voor Pasen zijn de toernooien van het schoolvoetbal. Er zijn verschillende teams gevormd en enthousiaste ouders hebben trainingsschema’s gemaakt voor de teams.

 • supermarkt

Giraffen in de supermarkt

De onderbouw werkt momenteel aan het project ‘Supermarkt’. Dit sluit goed aan bij het project van de midden- en bovenbouw: ‘Media en Nieuws’.  En het is een project waar de kleuters weer een heleboel dingen kunnen leren. Memory, opruimen en ordenen, rekenspelletjes en sorteren.

NL doet bij de Sterrenwachter

Als u maandag op school komt om uw kind te brengen, ziet u het vast meteen. Op zaterdag heeft een groep ouders (en kinderen) bij de Sterrenwachter namelijk flink de handen uit de mouwen gestoken. Het schoolplein heeft een hoognodige opknapbeurt gekregen. Dit alles onder de vlag van NL doet. De landelijke dag van de vrijwilliger.

 • valentijn

Weekopening over Valentijnsdag

Vandaag 14 februari is het Valentijnsdag. De winkels liggen vol met hartjeschocola, hartjeskaarten, hartjesballonnen en ander roods. Maar wat vieren we eigenlijk op deze dag? Juf Edith gaf uitleg over Valentijnsdag in de weekopening afgelopen maandag. 

Weekopening over Schrikkeljaar

Deze week gaf Esmeralde uitleg over hoe het schrikkeljaar in onze kalender is gekomen. “Januari heeft 31 dagen, februari heeft er 28 (en iedere vier jaar 29), maart weer 31, enzovoort. Waarom niet: januari, februari, maart, enzovoort allemaal 30 dagen?” aldus Esmeralde.  

 • noordpool-zuidpool

Ijsberen en eskimo’s bij de onderbouw

Sinds begin dit jaar is de onderbouw bezig met het project ‘De noordpool en de zuidpool’. De twee polen bieden heel veel aanknopingspunten voor leuke opdrachten en bezigheden in de klas. Zo bouwden de kinderen bijvoorbeeld een iglo van lakens. En ze maakten nog veel meer.

 • voorleesontbijt

Voorleesontbijt

Vanmorgen was het Voorleesontbijt 2018. De jaarlijkse aftrap van de Nationale Voorleesweken. Vandaag lezen weer talloze bekende én onbekende Nederlanders op scholen, kinderdagverblijven en in bibliotheken voor, om (voor)lezen te stimuleren. Ook de Sterrenwachter deed mee. Aan mooi gedekte tafels genoten de Sterrenwachters van verhalen en een lekker ontbijtje dat speciaal was samengesteld en verpakt in een lievelingsboek van een ander kind.

 • blue monday

Weekopening 15 januari: blue monday

Annemarie nam deze week de weekopening op zich. Aangezien het vandaag Blue Monday (ofwel deprimaandag) is, ging het onder andere daarover. Natuurlijk waren er op deze blauwe maandag ook jarigen en zo werd de dag toch nog vrolijk!

 • kertsdiner

Het kerstdiner op de Sterrenwachter

Gisteravond was het jaarlijkse kerstdiner. Traditiegetrouw namen alle kinderen eigengemaakte hapjes mee en verschenen ze om 17.00u op hun kerstbest op school. De ouders konden ondertussen in het kerstcafé genieten van Glühwein of warme chocolademelk met kerstbrood en later de overgebleven hapjes uit de klassen.

 • kerstviering 2017

Kerstviering 2017: foto’s van de voorstelling

Vanmorgen was de kerstviering van de Sterrenwachter. Alle kinderen zijn naar het theater gelopen om daar met elkaar en hun ouders te genieten van een prachtige kerstviering. 

 • weekopening

Laatste weekopening van het jaar

Vanmorgen was alweer de laatste weekopening van het jaar. Deze week wordt een week vol feest en vrijdag begint voor alle leerlingen én leerkachten de Kerstvakantie. Tijdens de weekopening werd er door Edith en Lieneke een kerstverhaal voorgelezen.

Kerst 2017 bij de Sterrenwachter met Kerst Sing-in, Kerstviering en Kerstdiner

Met een Kerst Sing-in is afgelopen maandag de aftrap gegeven voor Kerst 2017. Volgende week is er kerstviering met een kerstconcert en natuurlijk een kerstdiner waar alle kinderen elk jaar weer in hun mooiste outfit verschijnen. Let op: er is een wijziging in het kerstdiner. 

 • sinterklaas bezoekt sterrenwachter

Sinterklaas bezoekt de Sterrenwachter!

Maandagochtend op 4 december is Sinterklaas onder begeleiding van luid gezang en gitaarklanken bij de kinderen van de Sterrenwachter aangekomen. Naast pepernoten en lieve woorden, had hij natuurlijk ook cadeautjes voor alle kinderen bij zich. 

 • Sint-viering 2017

Sint-viering: Viering in het teken van Sint

Nog een ruime week en dan vieren we het feest van Sinterklaas bij de Sterrenwachter. De kinderen hebben vrijdag al volop gezongen en toneel gespeeld bij de Sint-viering in het teken van Sinterklaas. Dat belooft wat als Sint de Sterrenwachter komt bezoeken op 4 december!

 • sing in sint

Eerste Sing-in-Sint!

De Sint is in het land, dus is het weer hoog tijd voor het Sinterklaasliedjes opfris-event Sing-in-Sint! Een jaarlijks terugkerende traditie van de Sterrenwachter. Want ieder jaar blijken de liedjes toch niet meer zo vers in het geheugen te zitten. En als er een gelegenheid is om samen te zingen, grijpen we die bij de Sterrenwachter met beide handen aan.

 • weekopening sint

Weekopening maandag 20 november

De weekopening werd dit keer gedaan door Annemarie. En stond geheel in het teken van, je raadt het al: Sinterklaas. Er werden verhalen verteld, gedichten voorgelezen, gezongen en heel veel gelachen.

 • Weekopening

Weekopening maandag 6 november

Maandag 6 november was er een weekopening bij de Sterrenwachter. Deze week: een verlaat optreden voor de Open Bak, een monsterlied en wel 10(!) jarigen. 

 • herfstwandeling

Herfstwandeling met de giraffen

De onderbouw is bezig met de herfst.  In de groep hebben we een brief gevonden van een kabouter: Wouter Kabouter. Hij woont een tijdje bij ons in de klas, want hij moet binnenkort examen doen om een grote kabouter te worden.

 • open bak

Wat een bak talent bij de open bak

Gisteren was de allereerste ‘Open Bak’ van het seizoen. Voor wie zich afvraagt: “wat is een open bak?” Dat is een open podium waar kinderen hun talent mogen laten zien. Of dat nu dansen, zingen, een instrument bespelen, goochelen of iets heel anders is. Iedereen kan wel ‘iets’ heel erg goed, daar zijn we op de Sterrenwachter van overtuigd.

 • monsters

Monsters bij de giraffen

In de onderbouw hebben we in het kader van kinderboekenweek 2017 heel veel gruwelijk engs gedaan. Aan de hand van het boek ‘Dit is een boek vol monsters’ van Guido van Genechten is er elke dag een ander monster in de spotlights gezet.

 • voorleeswedstrijd

Voorleeswedstrijd tijdens leesdag

Woensdag stond de Sterrenwachter geheel in het teken van lezen. In het kader van de kinderboekenweek 2017, met het thema ‘Griezelen’, werd er gelezen, voorgelezen én verder gewerkt aan een eigen prentenboek.

 • weekopening week 42

Weekopening maandag 9 oktober

Het wordt al aardig een nieuwe traditie, de weekopening op de maandagmorgen. De kinderen kijken uit naar wat er deze week weer op het programma zal staan. Ze nestelen zich op de bankjes en (felbegeerde) plekjes op de tafels in de middenruimte, het is een gezellige boel. Voor de giraffen is het plekje vooraan op de grond gereserveerd, zodat ze niks missen.

 • kinderboekenweek griezelen

Griezelen met de opening van de kinderboekenweek

Vanmorgen is bij de Sterrenwachter al griezelend de kinderboekenweek geopend. Vanaf vandaag tot en met volgende week vrijdag gaan de kinderen lekker griezelen. Rondom het thema van de kinderboekenweek ‘Gruwelijk Eng!’ zijn allerlei activiteiten te doen op school.

 • kamp bovenbouw 2

Kamp bovenbouw, deel 2

Het kamp op de nieuwe locatie was zó gezellig, dat de redactie meerdere berichten binnen heeft gekregen én een heleboel foto’s. In dit bericht het verslag van Yaron dat we u niet wilden onthouden.

 • kamp bovenbouw 2017

Bovenbouw kamp in Ermelo

Luid toeterend vertrok de stoet auto’s woensdagmiddag van school op weg naar het kampgebouw. Uitgelaten kinderen achter in de auto de elke 5 minuten wilden weten of we er al bijna waren. Het was ook spannend, na al die jaren in Baarn opeens naar een boerderij in Ermelo.

 • kamp middenbouw

Op kamp met de middenbouw van de Sterrenwachter

Ook dit jaar is er geen ontkomen aan voor de middenbouw: we gaan weer op kamp. Voor sommigen is dit de eerste keer een nachtje slapen. Dat gaf bij hen al de nodige voorpret. Twee dagen weg van huis met alle kinderen uit de middenbouw. 

 • Boerderij kamp Onderbouw 2017

Boerderij dieren op kamp

Afgelopen maandag is de onderbouw op kamp geweest. De kleuters zijn in auto’s naar het kampgebouw gereden. De kampgroepjes van de kinderen heetten: koeien, varkens, kippen, paarden en geiten. De kinderen hebben genoten van het kamp met als thema Boerderij. 

 • viering

De nieuwe namen van de groepen zijn bekend

Vanmorgen werd de eerste viering van het jaar gehouden. Het was een hele speciale viering, want ook werd het startspel voor kamp gespeeld én werden de nieuwe namen van de onder-, midden- en bovenbouw bekend gemaakt.  De namen zijn door de kinderen zelf bedacht met als enige beperking dat het dieren moesten zijn.

 • Vredesweek

Vredesweek op school in de hilversumse meent

Deze week staat in het teken van de vredesweek. De Sterrenwachter en de Dalton hebben samen een Vredespaal geplaatst. Deze is vandaag, door de burgemeester van Hilversum, op het wieltjesplein onthuld. 

 • weekopening week 37

Eerste weekopening van het schooljaar

Dit jaar is er om de week een weekopening. Weekopeningen zijn onderdeel van het Jenaplanonderwijs. Ze horen bij de basisactiviteit ‘viering’ en dragen bij aan de verbinding tussen de groepen en de gemeenschap. Ouders zijn onderdeel van de school en daarom van harte welkom bij de weekopeningen.

Voorbereidingsweek voor de start van het schooljaar

Voor de eerste schooldag zijn er al volop activiteiten op school. Yaron schrijft over de voorbereidingsweek in onderstaand stukje. Het geeft een inkijkje in de start van het schooljaar. 

 • eindmusical

Eindmusical groep 8: See You!

Woensdag was het eindelijk zo ver. Na weken van oefenen, decors maken, kostuums zoeken en fijnslijpen is de dag van de musical aangebroken. ‘s morgens mochten de zenuwachtige achtstejaars eerst oefenen op hun schoolgenoten en ‘s avonds zat de zaal vol met ouders, oma’s, opa’s, familie en andere dierbaren.

 • weekopening 29

Bijna vakantie in de weekopening van week 29

Bijna vakantie! Nog een week en dan hebben alle kinderen, ouders en leerkrachten zomervakantie. Pas in september gaat de school weer open. Best een lange periode dat er niet gerekend, geen taaloefeningen of andere schoolactiviteiten zijn. De laatste weekopening voor de vakantie zit vol met foto’s en leuke tips. 

 • overblijffeest

Overblijf neemt afscheid van groep 8

Dinsdag bleven alle achtstejaars over. En niet voor niets. Het was een bijzondere overblijf, met een afscheidscadeau voor de kinderen die volgend jaar naar de Middelbare school gaan. 

 • weekopening28

Weekopening week 28

De bijna laatste weekopening van dit jaar was er een met veel breinbrekers. Edith en Esmeralde hadden een paar stevige raadsels bedacht om de hersentjes nog even flink te laten kraken zo vlak voor de vakantie.

 • weekopening 25 karel appel

Karel Appel in de weekopening van week 25

Afgelopen maandag heeft Edith tijdens de weekopening voorgelezen uit een boek over kunstenaar Karel Appel. Wie was hij? Wat deed hij? En vooral: wat voor kunst heeft hij gemaakt?

 • kunst

Kunst en kids, onderbouw bekijkt werk van Jeroen Bosch

Het project Kunst & Kids is een kleurrijk project. De kinderen leren over kleuren, maar ook over kunstenaars en stijlen. De onderbouw is in de eerste 2 weken bezig geweest met Piet Mondriaan. De primaire kleuren kwamen aan bod en wat gebeurt er als we die mengen? Nu wordt een andere schilder behandeld.

 • singer museum

Kunst in de Bovenbouw met een bezoek aan het Singer Museum

De Minions en de Panda’s zijn vrijdag 23 juni met de groepen 6 en 7 naar het Singer museum geweest. Een expositie over Cubaanse kunst stond daar centraal. Heel goed kijken naar alle kunstwerken om er daarna in een workshop iets heel bijzonders mee te doen. De resultaten zijn in het fotoalbum te bewonderen en binnenkort ook als filmpjes. 

 • kleuters en kunst 2

Kleuters ervaren kunst in het Singer Museum

De kleuters zijn op bezoek geweest in het Singer museum om daar naar kunstwerken te kijken. Een leerzaam uitje waar behalve naar kunst kijken, ook kunst maken en over kunst praten centraal heeft gestaan. 

 • ziezo

Project Ziezo Marokko – Lipdub filmpje

Het project Ziezo Marokko is al een tijdje geleden afgesloten, in mei. De bovenbouw heeft in het kader van dit project Het Tropenmuseum bezocht en daar namen ze een Lipdub Stopmotion filmpje op. Dat filmpje heeft u nog van ons tegoed. Dus…bij deze!

 • weekopening 24

Startspel project Kunst tijdens weekopening 24

De weekopening van vorige week (excuses voor het verlate bericht) was tevens startspel van het eindproject: Kunst! De kinderen gaan zich in de laatste weken die er nog resten tot de zomervakantie bezig houden met beeldende kunst. U heeft vast al een en ander in de lokalen en de middenruimte zien hangen.

 • waterpret

Waterpret op het plein tijdens het waterfestijn

Wat is het toch genieten met dat zonnetje. In school wordt het echter behoorlijk warm. Een waterfestijn was dus een welkome afwisseling op het drukke bijna-vakantie-programma. Het schoolplein werd even omgetoverd in een strand en waterpretpark.

 • frisfeest in de middenbouw samenwerken

Laatste frisfeest in de middenbouw van dit schooljaar

Vrijdag 2 juni vierden de kinderen van de middenbouw alweer het laatste frisfeest van dit schooljaar. Het thema was deze keer ‘samenwerken’. Er waren spelletjes (waarbij natuurlijk samengewerkt moest worden) en heel veel lekkers. 

 • Weekopening

Weekopening week 22

Sinds een aantal weken is er iedere week een weekopening. Deze week vertellen drie leerlingen uit groep 8 over hun meesterstuk. Voordat de weekopening is afgelopen zingen alle kinderen voor de jarigen van deze week. 

De achtstejaars presenteren…hun meesterstuk!

Op de Sterrenwachter sluiten de kinderen hun basisschooltijd af met een meesterstuk. Het onderwerp en de invulling van het meesterstuk is helemaal aan het kind. Ieder kind mag zelf kiezen of hij iets maakt, iets schrijft of iets onderzoekt. Van dat hele proces schrijft het kind ook een verslag, dat het meesterstuk begeleidt. Alle achtstejaars hebben zelf een stukje geschreven over hun meesterstuk.

De onderbouw onderzoekt het thema dokter

De onderbouw is sinds 2 weken volop bezig met het thema “dokter/ziek zijn”. Het thema werd ingeleid met een woordveld  die de kinderen hebben gemaakt. Op dat woordveld schreven ze alles wat met het thema te maken heeft. En kwamen ze met ideeën over wat er in de klas zou kunnen komen om dit thema verder te onderzoeken. 

Weekopening week 21

De weekopening stond deze week in het teken van de meesterstukken van groep acht. Het is de bedoeling dat de komende weken alle achtstejaars hun meesterstuk gaan presenteren aan de school. Zo worden alle groepen betrokken bij de laatste weken van de achtstejaars op de Sterrenwachter.

 • Meentboerderij

Middenbouw op bezoek bij de Meentboerderij

Afgelopen dinsdag zijn de Zeehonden en Stokstaarten, in het kader van het project “Lente en Boerderij”  op excursie geweest naar de Meentboerderij.

 • overblijffeest met thema sport

Zonnig overblijffeest met thema Sport

De weergoden waren ons goed gezind afgelopen donderdag. Alle voorbereidingen waren op tijd klaar en het overblijffeest met thema Sport kon beginnen. Een begrip op de Sterrenwachter waar altijd naar uit gekeken wordt zowel door de kinderen als het overblijfteam.

 • marokko

Ziezo Marokko: naar het Tropenmuseum met de bovenbouw

Afgelopen weken hebben de kinderen van de Panda’s en de Minion’s hard gewerkt aan het geweldige project: ‘ZieZo Marokko’. De naam zegt al voldoende natuurlijk. Alles wat je wel of nog niet wist over Marokko. Via de website van school en de verhalen van de kinderen is er uiteraard al voldoende informatie gedeeld maar deze afsluiter maakt het wel heel tastbaar.

 • Weekopening

De eerste weekopening een succes

Vanaf maandag 8 mei is de Sterrenwachter gestart met een weekopening aan het begin van de week. De leerkrachten verzorgen om beurten de weekopening. Dat doen ze met een verhaal, een lied, toneelstukje of wat de betreffende leerkracht ook verzint.

 • koningsspelen

Koningsontbijt en koningsspelen 2017

De laatste dag voor de meivakantie stond helemaal in het teken van de Koningsspelen. Het was een fantastische dag dankzij de hulp van vele teamleden en ouders, het overblijfteam en natuurlijk alle grote en kleine Sterrenwachters.

 • Ouderhulp

In de spotlight: de bibliotheek

Alle kinderen van de Sterrenwachter die leren en kunnen lezen krijgen de tijd om op school te lezen uit een zelf uitgekozen boek. Uit onze eigen bibliotheek! Het Bavi-lezen (belevend AVI lezen) stimuleert het plezier in lezen en daarmee natuurlijk ook de vaardigheid.

 • museum meent

Afsluiting Museum de Meent

Aan alles komt een eind, ook aan leuke dingen. Gelukkig was het einde van museum de Meent er een met een sterretje! Een tentoonstelling die zowel binnen als buiten de Sterrenwachter op donderdag 30 maart de bezoekers liet zien wat het volgens de kinderen betekent om te wonen en te leven in de Meent. Schilderijen, fotocollages, filmpjes, grafieken, bouwwerken, niets leek te veel om de aandacht te vestigen op wat er allemaal is geleerd tijdens dit project.

 • romeinen

Groep 5 bevrijdt Aelius en leert meteen alles over de Romeinen

De kinderen van groep 5 zijn al een paar weken bezig met het project Romeinen. Het thema Romeinen is 1 van de 10 tijdvensters van geschiedenis die tijdens de basisschooltijd behandeld worden. Het doel van deze les is om de kinderen op een speelse manier informatie over het leven in de Romeinse tijd te laten verzamelen. En kennismaken met de Romeinen, dat doe je tegenwoordig gewoon via I-pad.

 • toekomst

Het huis van de toekomst

Het huis van de toekomst, het gemeenschappelijke kunstproject van de kinderen in museum de Meent, is sinds gisteravond te bewonderen op het schoolplein. Met Museum de Meent werd het erfgoedproject De Meent afgesloten. De kinderen hebben in verticale groepen samengewerkt om de bouwstenen van het huis van de toekomst te maken.

 • lente

De onderbouw plant bollen

Het is eindelijk officieel lente. Konden we de bloemen maar uit de grond kijken! De onderbouw kan ook niet wachten op de eerste bloeiers. Dus; plantten ze zelf wat bollen om de natuur een beetje te helpen.

 • vogels spotten

Zeehonden en stokstaartjes spotten vogels

Het project ‘de Meent ‘ is in volle gang. Zoals u weet is de Middenbouw vooral op onderzoek naar de natuur in de Meent. Deze week gingen ze al op expeditie met Boris Baetings, waar ze leerden over het ontstaan van de Meent. Donderdag gingen ze verder op onderzoek. Ditkeer naar vogels.

 • les over de natuur van Boris

Les over de natuur door Boris, de introductie

De middenbouw doet onderzoek naar de natuur in de Meent voor het project. Hierbij heeft de Sterrenwachter de hulp ingeroepen van Boris (vader van Joshua en Rafaël) om les over de natuur te geven. Boris is een expert op het gebied van de natuur. 

 • wandelmeent

Uitje naar Centraal Wonen-project in de Wandelmeent

Woensdag 15 maart zijn de Eendjes uit de onderbouw naar de Wandelmeent geweest. De Wandelmeent is een Centraal Wonen-project, zie ook www.wandelmeent.nl. 

 • Natuur in de middenbouw

Wat ruist daar door het struikgewas….

Het zal u niet ontgaan zijn. De Sterrenwachter houdt zich in het project bezig met de Hilversumse Meent. Iedere bouw belicht een ander aspect van deze wijk. De middenbouw onderzoekt de natuur in de Meent.

 • huizen bouwen

Huizen bouwen bij de Eendjes in de onderbouw

De Eendjes uit de onderbouw zijn druk bezig met het thema bouwen. Ze richten zich op bouwen en huizen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe heten alle materialen? Hoe heten alle mensen die werken aan een huis?

 • kinder tafeltennis feest

Doe mee aan het landelijke Kinder Tafeltennis Feest

Op 26 maart is het Kinder Tafeltennis Feest en de Sterrenwachter heeft besloten kinderen de gelegenheid te geven hieraan mee te doen. Na jaren schoolvoetbal gaan de kinderen dit jaar tafeltennis spelen. 

 • Project de Hilversumse Meent startspel

Start project de Hilversumse Meent

Komende periode gaan de kinderen van de Sterrenwachter op allerlei manieren met de wijk ‘De Meent’ aan de slag. Afgelopen donderdag was het startspel. Iets met bloemkolen. Wat heeft dat nou met De Meent te maken? Lees het hier!

Astronautje spelen in de onderbouw

In het laatste staartje van het project ‘De ruimte’ hebben de kleuters astronauten geknutseld. En met behulp van het zelfgebouwde ruimtestation zouden ze zo de ruimte in gestuurd kunnen worden.

 • frisfeest

Frisfeest middenbouw

Vrijdag werd het tweede frisfeest van dit schooljaar bij de zeehonden gevierd. Traditiegetrouw hadden de niet-jarige de spelletjes bedacht en voorbereid. De jarigen zorgden voor de traktaties.

 • viering

Viering 9 februari 2017

Het was weer tijd voor een viering! Ditkeer niet in de gymzaal, maar in de middenruimte. En dat ging best. De viering stond helemaal in het teken van het project ‘de ruimte’.  Alle bouwen gaven daar uiteraard op hun eigen manier invulling aan.

 • de ruimte

De ruimte en het heelal in de onderbouw

Het schoolbrede project ‘de ruimte’ is ook bij de kinderen uit de onderbouw heel populair. De kinderen zijn super enthousiast. Ze komen elke keer met nieuwe vragen en zitten vol met ideeën.